Oy Terästö Ltd
etusivu
asema
Jch
Kuvagalleria
Ilmoitukset
Yhteystiedot
reuna
asema
reuna

PÄÄKIRJOITUS 8/2018

JukkaJoku älykkö on joskus sanonut, että huominen on uusi eilinen. Ei pidä paikkaansa, ellei sitten eilinenkin ole ollut muutosten päivä. Pitkälle kehittyneen tekniikan ansiosta maapallon toisellakin puolella tapahtuneet muutokset tulevat tietoisuuteemme lähes reaaliajassa ja uutisissa painottuvat etusijalle aina huonot uutiset. Äkkiseltään vaikuttaakin siltä, että ihmiskunta on joutunut todella dramaattiseen huonon onnen kierteeseen.

Metsäpalot ovat vaatineet paljon uhreja Kreikassa, mutta paloja on riehunut muuallakin ympäri Eurooppaa ja sen lisäksi myös Kaliforniassa ja Japanissa. Ruotsissa raivoaa historian pahin metsäpalojen joukko. Myös meillä Suomessa on ollut isoja metsäpaloja, mutta ne on onneksi saatu nujerrettua tehokkaasti. Nyt suomalaisia palomiehiä on lähetetty jo länsinaapurin avuksi.

Metsäpalojen taustalla on ennennäkemättömän tukala helleaalto, joka on sulkenut kuumaan syleilyynsä koko Euroopan. Suomessakin joudutaan pistämään helle-ennätyksiä uuteen järjestykseen. Metsäpalojen taustalla on helleaalto ja sen taustalla, mikäpä muu kuin ilmaston lämpenemisen esiinnostamat sään ääri-ilmiöt. Ennuste tulevaisuuden suhteen on huono. Ainoastaan ilmastointilaitteiden myyjät voivat olla tyytyväisiä tilanteeseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaaminen helteisessä Helsingissä sujui odotusten mukaan. Venkku oli valttia. Putin tuli ja lähti voittajana maailmanmiehen elkein tapaamisesta. Helsinki ja mainio isäntämme presidentti Sauli Niinistö oli toinen voittaja kohtaamisessa. Sen sijaan Trumpin kohtalonomainen kyky aiheuttaa kaaosta vahvistui jälleen kerran.

Alan olla jo tosissani huolissani presidentti Donald Trumpin tulevaisuudesta maailman mahtavimman valtion johdossa. Hän on onnistunut keräämään vankan ja jatkuvasti kasvavan vihamiesten kaartin ympärilleen. Vastustajiin kuuluu niin paljon vaikutusvaltaisia johtohahmoja, että heidän alituinen ärsyttäminen ei ole vain tyhmää vaan suorastaan vaarallista.

Yhdysvalloilla on takanaan synkkä historia presidenttiensä epäonnisissa suojeluissa. Vain reilun vuoden vallassaolon jälkeen pelko historian toistuvuudesta leijuu uhkaavana istuvan presidentin yllä. Tulevaisuus näyttää onko menneisyydestä opittu mitään ja onko enää ylipäätään mahdollista rakentaa rauhanomaista ja jokaiselle osapuolelle antoisaa kanssakäymistä.

Päätoimittaja Jukka Terästö